Foto: M.P.

Jasmina Gajić: Roman dubokih književnih aspekata

Jos uvek zaprepašćena realnošću autorove fikcije, na pragu sam donošenja odluke da li da uđem u sopstvenu „sobu tajni“. Poput glavnog junaka, podsvesno osećajući da saznanje neće doneti olakšanje, polako shvatam težinu odluke, kao i gotovo nikakvu mogućnost izbora.

Pokušavajući da olakšam sebi, padaju mi na pamet sledeće reči Lućana de Krešenca: „Svet se podelio u dve različite i odvojene hemisfere: S jedne strane su oni koji su rasuđivali, a sa druge oni kojima se više dopadalo da veruju“.

Foto: J.G.

Nekoliko vekova unazad ljudi se svrstavaju u jednu ili drugu grupu tražeći odgovore i smisao. Miljan Paunović vešto balansira između ova dva antipoda, ne dajući prednost ni jednom ni drugom, uvodeći u igru „sistem“ kao mogući i u ovom slučaju jedini odgovor. Čtajuću roman, shvatamo da smo svi delovi jednog poludelog sistema, koji ima svoje zakone, svoja pravila, svoj cilj, pri čemu se njegov opstanak i postojanje ne dovode u pitanje. Svako od nas, u svakom trenutku može biti žrtvovan, radi njegovog opstanka…

Jedna od osnovnih vrednosti ovog romana je i to što je napisan jednostavnim, prirodnim jezikom, jezikom naše svakodnevice omogućavajući tako potrebnu povezanost između autora i čitaoca. Ta veza se uspostavlja već posle nekoliko pročitanih rečenica i ne prestaje ni posle čitanja romana. Složiću se sa recenzentom i drugim komentatorima koji roman svrstavaju u u žanr političkog trilera, ali mišljenja sam i da je više od toga, jer obuhvata mnogo dublje književne i misaone aspekte.

Promocija „Sobe tajni“: San ili java

Retki su autori koji vas rasterete osećaja čitanja, poput Miljana Paunovića. Dok čitate roman, imate utisak da se radnja dešava na ogromnom platnu ispred vas, gde se slike ređaju i žive prirodno, onako kako sam život teče. Kompozicija i dinamika romana ne upućuju na to da je reč o romanu prvencu, koji je sve drugo pre nego početnički i nevešt. Još uvek pod utiskom prvog čitanja, toplo preporučujem ovu knjigu – film, nadajući se da će svako u njemu pronaći i sopstvenu „sobu tajni“, a da li će ući ili ne, zavisi od uloge koju mu je sistem namenio… Miljane Paunoviću, hvala ti…

Autor teksta: Jasmina Gajić, Biblioteka „Janko Veselinović“, Koceljeva

Roman „Soba tajni“ poručite putem mejla: paunm64@gmail.com ili na telefon: 065 41 64 535

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*