Igre gladi na srpski način

Bilo je za očekivati da će premijer Srbije Aleksandar Vučić da raspiše vanredne parlamentarne izbore, jer bolje je kada se presabere da vlada još četiri, nego dve godine. Prosto. Da se ne lažemo, nisu ovi izbori ni zbog kakvog našeg boljeg života, kao što nisu bili ni mnogi prošli. Ovi izbori su još jedna igra, igra gladi i to bukvalno, jer ovaj narod je pre svega gladan i željan života, i nije mu ni do kakvih izbora.

Godina eksperimenta (18+)

Čim je obelodanio odluku, jer Vučić odlučuje o svemu što se tiče nas i u ime svih nas, odmah su mediji poludeli, takozvana opozicija se digla na noge, i sada sledi ono što svi volimo, izborna kampanja. Udri do besvesti, laži, maži, obećavaj, pa na kraju nikom ništa. Dobro, oni koji se uhlebe u nekoj državnoj instituciji ili u nekom javnom preduzeću, njima će kao i do sada biti odlično.

Građanima je u  svakom slučaju dosta izbora, jer koga da biraju? Izbor znači izabrati, a nama se svake godine vrte jedni te isti likovi, znamo ko su, znamo šta su sve obećavali, a šta su uradili, i kada pogledamo odnos „obećano – urađeno“, znamo da smo po ko zna koji put ispali ovce.

Osmišljavanje besmislenosti

Usudiću se da kažem, napišem, da prosečnom građaninu Srbije ništa ne znače veliki infrastrukturni projekti, koji će biti isplativi za pet, deset, trideset godina. Pre svega jer oni ne upošljavaju milion radnika! To tvrdim jer razgovaram sa ljudima koji jedva sastavljaju kraj s krajem, i kako kažu oni hoće da dobiju normalnu platu, da žive normalno od svoga rada, a ne sa 25.000 hiljada dinara.

Da li je moguće da primaju platu od recimo 500 evra ili 60.000 dinara, sa kojom može da se živi, posebno van Beograda?

Moguće je. I za to nam nisu potrebni izbori. Potrebno je, vraćam se na obećanja, da ko god da vlada ovom jadnom državom, promeni pre svega sistem, iskoreni korupciju, ali ozbiljno, sve političke poslenike koji primaju plate od 1.000 evra pa naviše, a ne rade ništa po raznim pre svega javnim preduzećima, vrati na zemljoradnju, u selo odakle su i došli, da pošteno žive od svog rada. Ovo je samo jedan od primera.

25

Potrebno je da se poboljšaju uslovi rada, da se razvije preduzetništvo, da država stimuliše ideje, a ne da se novac za donacije trpa sebi u džep. Sve dok je sistem takav kakav je poslednjih 25 godina, ko god da je na njegovom čelu i ne želi da ga menja, znači da mu odgovara da građani budu robovi u državi koja pripada njima.

Kako god, Srbija na narednim parlamentarnim izborima ne dobija ništa novo. I ako promeni sadašnju vlast, velika je mogućnost da dobiju neku koja joj je već obezbedila „bolji život“, pa će valjda sada samo da ga malo ulicka, da živimo kao Nemci.