Foto: Freeimages.com

Miris sveća ( I deo )

Uvukla se lagano u njegov krevet, bila je potpuno naga, a njenom telu mogla je da zavidi i grčka boginja lepote. Želela je da ga iznenadi, tog dana slavili su prvu godišnjicu veze, te je još od ulaznih vrata u stan, duž celog hodnika, preko dnevne pa sve do spavaće sobe upalila mirišljave sveće, kao putokaz do mesta gde ga čeka iznenađenje. Nikada nije kasnio, ali te večeri ovo pravilo bilo je izuzetak. Pogledala je na sat, trebalo je da bude tu pre petnaestak minuta. Očekivala je da će je on iznenaditi nečim originalnim, možda zbog toga kasni.

Znao je da kasni, ali neočekivana gužva u cvećari bila je jedini razlog. Takođe je rezervisao mesto u restoranu, ali morao je pre toga do stana da se istušira i presvuče. Jurio je autom koliko god je mogao, iako je u to vreme bio saobraćajni špic u gradu, konačno je nakon dvadesetak minuta bio ispred ulaza u stan. Otvorio je vrata i iznenadio se prizorom – sveće su gorele i bile su tako postavljene da su pravile putanju kroz stan. Išao je lagano, nije palio svetla. Zastao je na ulazu u spavaću sobu, lagano odškrinuo vrata. Šok je usledio odmah, direktno u srce. Njegova devojka bila je u lokvi krvi, crvena tečnost se slivala niz bele svilene čaršave, njeno telo boginje bilo je unakaženo i vezano za naslon kreveta, glava joj je visila, bila je razapeta. „To nije mogao da uradi čovek“, pomislio je i ispustio  krik ranjene zveri.

Detektiv Stefan je bio zatečen, prizor u spavaćoj sobi bio je nešto najgore u njegovoj karijeri, koja je trajale tri decenije. Stefan je ispitivao Dejana, koji je u međuvremenu dobio pomoć u vidu velike injekcije za smirenje.

– Ispričajte mi sve što znate? Polako, dajte sebi vremena.

– Marijana i ja smo se prećutno dogovorili da napravimo iznenađenje svako na svoj način za godišnjicu veze. Planirao sam da je zaprosim. Ona je izgleda planirala prvo da vodimo ljubav. Ušao sam lagano u stan, oduševio se dekoracijom i onda zatekao ovaj prizor.

– Vratimo se na početak današnjeg dana, da li je bilo nekih naznaka za ovako nešto?

– Ni govora. Ona i ja smo bili u odličnoj vezi, nikada se nismo posvađali, tako da stvarno ne znam…- nije mogao da zadrži suze.

– Moraću da uzmem vašu izjavu u stanici. Spremite se, krećemo za pet minuta. Ne brinite, to je samo procedura – nasmešio mu se detektiv. Dejan je klimnuo glavom.

Te noći, nakon povratka iz policije, sedeo je u dnevnoj sobi. Detektiv mu je rekao da nema znakova provale, kao i da će naredni dani pokazati da li se radi o serijskom ubici ili je to ubistvo sa predumišljajem. Takođe mu je rečeno da ne napušta grad, dok ne stignu DNK analize. Sipao je sebi viski i zapalio cigaretu. Zaspao je u fotelji.

Petog dana od ubistva detektiv Stefan mu je javio da nije na spisku osumnjičenih. DNK analize su pokazale da Dejan nije kriv. Nasmešio se. Spakovao je najpotrebnije stvari, okrenuo jedan broj telefona, kratko razgovarao i otišao iz stana. Rešio je da prošlost ostavi iza sebe. Imao je itekako dobar razlog za to.

Nastaviće se…