Foto: Freimages.com

Miris sveća (II deo): Mesto bez povratka

Nakon tri nedelje stigli su konačni rezultati obdukcije ženskog tela, pronađenog u stanu gde je živeo Dejan Jovanović. Detektiv Stefan bio je iznenađen nalazom, morao je da reaguje odmah. Dugo je zvonio Dejanov mobilni telefon, nije se javljao. Zapalio je cigaretu i gledao kroz prozor. Znao je samo jedno, da je zločin trebalo da bude izveden bez greške, međutim, ubica je zaboravio jedan detalj: nema tog slučaja koji šarmatni detektiv nije rešio. Zvuk mobilnog telefona trgao ga je iz misli.

– Izvinite, Stefane, nisam odmah mogao da vam se javim, izvolite? – Dejan je bio zadihan.

Miris sveća ( I deo )

– Stigli su konačni rezultati. Devojka u tvom stanu nije Marijana, već Jovana Graf. Da li ti je to ime poznato?

Kako mislite nije Marijana?! Sigurno je neka greška?- upitao je drhtavim glasom.

– Ne mislim. Znam da nije, to kažu rezultati obdukcije. Znači?

– Jovanu Graf sam poslednji put video pre dva meseca.

– Zar je niste pozvali par dana nakon ubistva, odnosno pred odlazak iz grada?

– Jesam, ali taj broj nije više njen, rečeno mi je da ga je promenila…

– Dobro ako je tako. Vidimo se onda za dva sata, znate gde, tamo gde je vaša devojka – odlučno mu je poručio detektiv i prekinuo vezu.

Dejan je bio u nekom lošem snu, noćnoj mori iz koje se nije probudio. Ništa mu nije bilo jasno. Marijana nije žrtva? Pokušavao je da se smiri i usredsredi misli na to gde bi ona sada mogla da bude? Trebalo bi da zna, detektiv mu je rekao da zna. Otrčao je do automobila. Setio se gde je njegova devojka.

Stajao je ispred velike kuće pored reke. Bila je mračna, kao i na slici koju mu je na početku veze Marijana pokazala. Zvonio je besomučno. Stefan je izleteo iz svog auta baš u trenutku  kada su se začuli koraci iz kuće. Vrata su se otvorila. Marijana je držala pištolj. Naglo ga je uperila u Dejana.

– Šteta što si me pronašao, nisam te očekivala. Sada ću morati da te ubijem, dragi moj – osetio je odlučnost u njenom glasu. Pravila se da ne vidi detektiva, koji je uperio pištolj u nju i naredio da baci svoj.

– Pre nego što me ubiješ, objasni mi o čemu se radi, onda pucaj, slobodno – i Dejan je bio odlučan.

– Veoma je jednostavno. Misliš da nisam znala da planiraš da me ostaviš i vratiš se voljenoj Jovani? Naravno da sam znala, možda si to nameravao da uradiš na godišnjicu naše veze, ali nisam to smela da dozvolim. Simpatična devojka, bila je potpuno zbunjena kada je došla u naš lepo dekorisan stan, ali je lažov kao i ti. Rekla mi je da ste konačno sve završili pre dva meseca, ha ha ha, pa nisam ja toliko glupa! Lepo sam ti rekla još na početku da sa mnom nema zezanja. Sam si izabrao.

Ćutao je, nije želeo da komentariše ništa. Pustio je da završi monolog.

– Da ne dužim, nisam te očekivala tako brzo, odlazim, mislila sam da me nećeš zateći ovde. Odlazim na mesto bez povratka.

Marijana je stavila pištolj u usta. Dejan je pokušao da je spreči, ali nije uspeo.

***

Momak u ranim tridesetim i čovek u srednjim pedesetim stajali su iznad groba. Na spomen ploči pisalo je Jovana Graf.

– Jedino mi je žao što nisam znao sa kim planiram da živim, te večeri nameravao sam da zaprosim Marijanu – jedva je izgovorio Dejan.

Marijana je znala da se neće izvući, uhapsili bismo je već na aerodromu, planirala je bekstvo – uveravao ga je Stefan. – Sama je sebi presudila. A tebi će neko drugi da sudi. Dejane, uhapšen si za saučesništvo u ubistvu s predumišljajem Jovane Graf…

Osetio je ledene lisice na zglobovima. Grobnu tišinu prekinuo je zvuk policijske sirene.

 ***

– Započeo si vezu sa Marijanom dok si još bio u klimavom odnosu sa Jovanom. Obe su inertne i osvetoljubive, ali ti to nisi znao. Sve dok nisi Jovani saopštio da je sve gotovo. Tada je počela da vas progoni, iz sata u sat. Marijana je bila odličan manipulator, brzo ti se uvukla pod kožu, ubedila te je da će ako vas dvoje ne ubijete tvoju bivšu devojku, to uraditi ona. U prvom trenutku ta ideja ti je bila nezamisliva, ali popustio si, i kada je Marijana omamila Jovanu i odvukla u krevet, ti si je iskasapio. Oboje ste pogrešili, ostali su i tvoji tragovi na krevetu, ali to ti nismo odmah saopštili. Sada te čeka doživotna kazna. Svakom po zasluzi – detektiv Stefan je izašao iz sobe za ispitivanje.

Kraj