Bart Anestin

PISAO je tekst, usledio je POZIV koji mu je iz korena promenio život!

Dugo mi se nije desilo (čitajte nikada u poslednjih 16 godina), da prođu dva meseca, a da ne napišem ništa. Razmišljao sam zbog čega je to tako? Odgovor sam pronašao, a kada sam saznao o čemu se radi, ŠOKIRAO SAM SE!

Igre gladi na srpski način

Ne, ovo nije jedan od onih tekstova, od kojih ćete „zanemeti, šokirati se, pasti u nesvest“, od kojih će vam se zalediti krv u venama, od kojih ćete se „užasnuti“! Nije ni „brutalan“, a daleko od toga da je „skandalozan“, ali mogao bi da bude. Međutim, ne želim još uvek o tome, kako se prave ovakvi tekstovi ( eventualno jednog dana u nekoj mojoj knjizi).

Danima čitam. Sve što stignem (vesti, tekstove na raznim portalima…). Često pročitam samo naslov, i dovoljno mi je. Većina tekstova se svodi na copy-paste, i sa „senzacionalnim“ naslovom, da bismo jednim klikom saznali ko je na primer koga kresnuo na Farmi 7. To je, da podsetim, veoma važno sa našu nacionalnu svest, mislim na sex, na Farmi. Čitanje je zdravo, ali samo kada je odabir tekstova zdrav, u suprotnom, od vesti i tolike količine gluposti „u Srba“, put od sreće do ludila je milimetarski.

Osmišljavanje besmislenosti

Kako praktično objasniti to putešestvije u horor? Na primer, nedelju za nama obeležio je Novak Đoković, i većina nacije je bila srećna. Ali, jednim klikom na daljinskom upravljaču, i gledanjem dnevnika/vesti na bilo kojoj nacionalnoj televiziji, za samo nekoliko minuta realnost veoma lako može konzumenta vesti odvesti u drugu krajnost –  u ludilo. Tu je kraj priče. Nama više uopšte nisu potrebni skandalozni naslovi, od kojih ćemo se „šokirati i pasti u nesvest“, to je naša realnost, jer se budimo šokirani, a zaspimo kao „da smo pali u nesvest“.

Čitajući, pratim naravno i šta se dešava na Facebook društvenoj mreži. Ljudi su uglavnom rezignirani, puni pesimizam, buntovništva, opasnih reči, pa čak i velikih pretnji. Čemu to vodi?

Taj „socijalno fejsbučki bunt“ mogao bi da dovede do nekih promena na duži rok, ali trenutno svi ti „postovi“ nemaju preveliki uticaj na one na koje bi trebalo da imaju. Dobro je što barem postoji platforma gde mogu da se negativne misli „izbacuju“, jer u suprotnom poludeli bi i oni koji to već nisu.

Istovremeno, razmišljam i kako nije svima loše (to vidim svojim očima, i nema veze sa bilo kojom političkom partijom!), jer uvek ima onih kojima je dobro, manje dobro i loše. Na materijalno blago-stanje utiče sistem u kome živimo, pre svih nosioci vlasti, ali i želja naroda da napreduje i da svoje „životarenje“ pretvori u ŽIVOT. Generalno konsenzus za bolji život imamo, ali u praksi mrka kapa, globalno je sve gore. Odgovor na pitanje zašto je to tako je veoma složen, i time ću se podrobnije baviti u nekim budućim tekstovima.

Ovim tekstom nisam otkrio „toplu vodu“, jer je mnogi otkrivaju u toku dana, nedelje, pa opet, za sada, ništa. Stojimo u mestu, možda se i vraćamo nazad, ko bi ga više znao. Žao mi je što se niste „ŠOKIRALI ni od čega“ od ovog mog pisanija, ali to od mene nećete doživeti, pa pisao ja više ili ne…

P.s Ovo je najduži i mogu da tvrdim najgluplji naslov u životu koji sam dao, sada i nikada više