Foto: Pixabay.com

Dečakova tajna: San (V deo)

Markus je bio veoma uzbuđen, suviše nervozan i nestrpljiv, ali, za razliku od prethodnih dana, imao je snage i volje da pomogne čuvenoj detektivki Ingrid Blur da sazna ko to otima i ubija decu u mističnoj šumi. Došao je u policijsku stanicu pola sata ranije od dogovorenog vremena. Sedeo je u prostoriji za ispitivanje, sa čuvenim ogledalom, odnosno, staklom s one strane gde su inspektori, detektivi i ostala njuškala. Da li zbog napetosti, iščekivanja ili nečeg trećeg, osetio je kako mu se znoje dlanovi i leđa.

– Ako me neko čuje, zamolio bih vas za čašu vode – zatražio je. Minut kasnije dobio je vodu, i to lično od Ingrid.

– Izvoli, ja sam…- nije uspela da završi.

– Znam ko ste! Čuvena Ingrid Blur, čitao sam sve o Plavom šalu…-

Prekinula ga je – Pazi ovako, neću ti biti drugarica. Ne zanima me šta si čitao, ovde ja postavljam pitanja, ti ćutiš dok ne čuješ pitanje, da li je to u redu?

Otpio je gutljaj vode.

– U redu je – uplašio se. Znao je da nije kriminalac ili ubica da bi mu se tako obraćala, ali je bez obzira na to počeo još više da se znoji.

Sela je preko puta njega. Podigla je kosu, a on nije skidao pogled sa nje. Osetio je čudnu vrstu uzbuđenja s obzirom na mesto gde se nalazio. Pokušao je da skrene misli, u čemu mu je ona pomogla.

– Pročitala sam tvoju izjavu. Zamolila bih te da mi ponoviš šta se sve desilo tog dana kada si rano ujutru otišao da trčiš.

******

Te večeri stvorila se veća gužva po gradu, svi su negde jurili, žurili. U toj buci čula su se razna nagađanja o dolasku čuvene detektivke, na primer da je došla ne bi li dobila velike pare, da se umorila od mirnog života i partnera te da je ovo za nju na neki način beg od relanosti (kao da nisu znali da je Majk došao sa njom), da je u vezi sa Isakom… Svašta su ljudi pričali, a zapravo su bili uplašeni, posebno oni koji su imali decu. Panika je bila ogromna, pratili su ih do škole, sačekivali, deca skoro da nisu nigde mogla da mrdnu sama.

Kasnije iste večeri jedan dečak je ipak išao ulicama grada sam. Bio je bled, mršav, njegova odeća bila je prilično prljava. Želeo je da se što pre vrati kući, nije mogao da se seti kada je bio toliko uplašen. Važio je za dečaka koji se ne boji nikoga i ničega, ali može se reći da je sada bio prestravljen. Ugledao je svoju ulicu, par uličnih svetala nije radilo. Idealno, pomislio je, niko me iz komšiluka neće videti. Nije znao koliko je sati, mogao je da nasluti da je ponoć blizu. Otišao je iza svoje kuće, vrata su bila odškrinuta, ušao je u manji hodnik koji je vodio pravo u kuhinju. Iz frižidera je izvadio je mleko u tetrapaku. Popio bi možda sve da ga nije trglo paljenje svetla. Kada su ga videli, ona je pala u nesvest, on je potrčao ka njemu i jako ga zagrlio. Mleko se prosulo po podu.

******

– Kakav je taj tvoj san? – upitala ga je Ingrid.

– Veoma čudan… magla napravi krug oko mene, pojavi se drvo i na njemu slika i likovi sa te slike gledaju u mene…

– Ko je na slici?- razgoračila je oči, pomislila je da već zna odgovor.

– Na slici su neki nepoznati likovi. Dečak je naslonjen na grudi neke žene i dva anđela su iznad njih, dve devojčice plave i crne kose…

– Završili smo za sad. Sačekaj me u hodniku, idemo na jedno mesto da pogledaš nešto.

Bio je presrećan što će provesti još neko vreme sa čuvenom detektivkom, iako mu je delovala nadrndano i hladno.

******

Novinari su čekali ispred hotela, bilo je nekih paparaca i u lobiju. Pokušavali su da deluju kao gosti hotela, ali bezuspešno, detektivku je bilo teško prevariti. Markus i Isak su išli iza nje, ušli su u lift. Od policijske stanice do hotela nisu pričali, svako je bio sa svojim mislima.

Majk ih je čekao u hodniku ispred vrata apartmana. Ingrid ga je samo pogledala i klimnula glavom, zatim je ubrzanim korakom ušla u spavaću sobu, dva muškarca su je pratila u stopu. Upalila je sva svetla. Svi su gledali u sliku.

Markus i Ingrid su videli nešto što Isak nije mogao da vidi ranije. Oboje su protrljali oči, ne bi li se uverili da su stvarno tu, i da vide to što vide. Isak je primetio da nešto nije u redu.

– Šta je sa vama? Šta se događa?

– Nestao je dečak sa slike! – uzviknula je Ingrid.

Nastaviće se…

2 komentara su postavljena

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*