Halloween na srBski način

Nama samo fali Noć veštica i kompletna krvna slika države u pokušaju biće perfektna. Ne znam kako se na ovim prostorima  „prazniku veštica“ daje toliko veliki značaj, a neću da proveravam šta kažu crkveni velikodstojnici, jer oni i kada nešto kažu, to nema veze s mozgom u poslednje vreme. Mi prirodne kulise za ovaj praznik imamo, i rado ga obeležavamo, skoro svakog dana, ne samo danas.

Ja nema ništa protiv Noći veštica. Moj omiljeni film se tako zove. Neponovljiva Džejmi Li Kertis i „čovek“ sa jezivom maskom Majkl Majers ulivaju priličnu dozu straha u ovom napetom horor – trileru, sve to odlično upakovano sa  pratećom muzičkom temom. Priča počinje u noći kada se svi maskiraju u veštice, demone, vilenjake, radost praznika prekida Majers krvavim pirom – sa nožem u ruci. Sledeće godine će biti tačno 40 godina od ovog filma, i čekamo nastavak Halloween III (takođe je Kertisova u glavnoj ulozi), a dok ne vidimo šta su nam producenti spremili, ove večeri možete pogledati onaj iz 1978. godine. Nema greške, neki filmovi ostaju zauvek da žive.

Odoh ja u film, a nije mi to bila namera ovim tekstom. Namera mi je da kažem kako mi ovde ne moramo specijalno da se maskiramo, jer smo svi na neki način pod maskama. Pričamo jedno, radimo drugo, želimo treće. Prevrćemo, zavrćemo, sve znamo, najbolji smo, nevini, čisti, pošteni, i da ne nabrajam više, sve smo što oni drugi ili onaj drugi, nije/nisu. Tako da nama ni Noć veštica ne može nešto specijalno da pomogne, osim da se uklopimo u svetske trendove, globalizaciju, da potrošimo još malo para od onih 500 evra što nam obećava predsednik/premijer – juče, da bi nam dao sutra, dok mi lenčarimo.

Da ne dužim više, ko slavi Halloween srećan mu bio praznik. Ja ću večeras da se častim nekim horor filmom, da vidim da može i gore od horora u kome mi živimo.

5 Comments Posted

  1. Dobro si napisao, živimo u hiroru i prilično smo se izveštili, umemo čak i da se radujemo po nečemu i da se smejemo. Tekst je zaista sjajan, jedva čekam knjigu. A film pamtim i ja, samo godinama nisam znala datum, mislim da se u filmu ne pominje, pa nisam znala da sam rođena na taj dan, možda imam neke veštičije moći, da i ne znam. Ipak, ja sam pravoslavne vere i danas je za mene Sveti Luka.

  2. Prema ovom prazniku nemam nikakav odnos i prva asocijacija za mene je film. Tako da bundeve, maske i drugi prateci elementi za mene nemaju nikakav znacaj ali komercijlizacija cini svoje.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*