Foto: M.P.

Pikasov muzej u Parizu: Život na slikarskom platnu (V deo)

Autorke: Nina Stanojev / Emina Paunović

Nakon posete Luvru i Orseju, obišli smo još jedan muzej po preporuci naše prijateljice, i nismo se pokajali, naprotiv. Za razliku od prethodnih reportaža, ovu su uradile Nina i Emina zajedničkim  snagama (ja sam samo malo sugerisao…), ali se svi slažemo u jednom – i Pikasov muzej u Parizu treba posetiti ukoliko vam to vreme dozvoljava, jer saznaćete i ono što o umetniku možda niste znali…

Muzej velikog slikara  poseduje značajnu kolekciju njegovih skulptura, kao i hiljade dokumenata i slika. Od osnivanja 1985. godine, Pikasov muzej je bitan istraživački centar života i rada velikog slikara. Muzej sadrži preko 200 slika, 150 skulptura, reljefnih slika, nacrta i manuskripta.

Za one koje žele da ga posete, ulaznica se može kupiti onlajn po ceni od 11 evra, i besplatna je za osobe mlađe od osamnaest godina. Trajanje obilaska muzeja zavisi od svakog posetioca, no potrebno je između 90 minuta i 2 sata da bi se video svaki izloženi rad.

Žena sedi u fotelji

Prema našim utiscima, Pikasov muzej obuhvata i dokumentuje njegovo čitavo stvaralaštvo i poseduje neke od najpopularnijih radova umetnika poput „Žene koja sedi u fotelji“,  „Portreta Pabla Pikasa“, „Portreta Žakline“, „Doručka na travi“, „Žene sa plavim šeširom“, kao i mnoge skulpture, poput čuvene „Koze“.

Koncipiran je na način da se prolazi kroz značajne periode Pikasovog stvaranja, te se tako mogu videti njegovi radovi dok je živeo u Parizu, a potom je poseban segment posvećen delima koja je stvorio u Kaliforniji.

Doručak na travi

Pikaso je kroz svoje slike bio veoma posvećen ženama koje su sa njim živele,  ali se ne bi reklo da je u privatnom životu bio veran suprug, jer je svaku svoju ljubavnicu ovekovečio na platnu.

Za posetioce muzeja do kraja godine je otvoren i poseban deo izložbe pod nazivom „Maja Ruiz-Pikaso, Pablova ćerka”, posvećen slikarevoj ćerki.

Naime, kako piše na sajtu muzeja, a u šta smo se mi kao posetioci mogli uveriti, izložba predstavlja ponovno čitanje umetnikove produkcije kroz prizmu odnosa Pabla Pikasa prema ćerki koju je doživljavao kao sina.

Maja sa lutkom i konjem

„Izuzetna grupa slikanih portreta posvećenih devojčici, kao i značajan izbor skulptura, grafičkih radova, fotografija i arhivskih dokumenata govore o ovom ličnom delu istorije Pikasove porodice. Ovi radovi naglašavaju način na koji je Majino prisustvo podstaklo i pojačalo interesovanje umetnika za temu detinjstva. Marija de la Konsepsion, sa nadimkom Maja, rođena je 5. septembra 1935. godine i prva je ćerka Pabla Pikasa i Mari-Terez Valter”, navodi se na sajtu muzeja.  

Kao slikar savremenog doba, Pikaso je koristio zanimljiv pristup i pronašao kreativna umetnička rešenja. Primetili smo da je tema odnosno način na koji on stvara remek-dela neobična ali i iznenađujuće upečatljiva, i taj način ih čini različitim od dela ostalih poznatih umetnika. Da bi izrazio svoja osećanja, Pikaso je često koristio paletu nijansi boja koje su predstavljale stanje njegove duše.

Koza

Orsejski velemajstori: Van Gog, Renoar, Mone u hodnicima „železničke stanice“ (IV deo)

Pikasov muzej je zaista vredan pažnje i posete, jer je ovaj umetnik je imao veliki uticaj u osnivanju moderne umetnosti. Ukoliko ste ljubitelj nadrealizma i mašte, obilazak se bez ikakve sumnje isplati. Možete se i slikati sa Pikasom, a na trećem spratu  muzeja možete pogledati i kratke dokumentarne filmove o ovom slikaru.

Kraj petog dela

Galerija Pikasovih slika:

Portret Žaklin Rok

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*