Foto: A.R.

„Tuneli prošlosti“ u Boljevcu i Zaječaru

Promocija romana “Tuneli prošlosti” autora Miljana Paunovića, održana je u utorak 26. marta u Boljevcu, a dva dana kasnije u Zaječaru.

U Kulturno- obrazovnom centru u Boljevcu, u organizaciji Javne biblioteke, promocija drugog Paunovićevog romana bila je prilika da se čitalačka publika iz ovog grada upozna sa novinarskim i književnim radom autora.

Direktorka biblioteke Zorica Maslovarić svojim zanimljivim pitanjima i Paunović svojim odgovorima publici su predstavili romane „Soba tajni“ i „Tunele prošlosti“, ali i novinarski rad gosta.

“Drago mi je što sam po prvi put ovde sa vama večeras, lepo je biti u mestu koje sam kao mali posećivao zbog fascinantne planine Rtanj. Uvek se rado vraćam u svoj zavičaj, i na putu iz Beograda do Zaječara, po pravilu se oduševim prirodom ovog kraja, koja mi daje posebnu inspiraciju u mom novinarskom, ali i književnom radu”, rekao je Paunović.

Na pitanje ko je od Agate Kristi, Edgara Alana Poa i Artura Konana Dojla najviše uticao na Paunovićev rad, pisac je rekao da je to Agata Kristi.

 ‘Krao’ sam romane čuvene književnice kriminalističkih dela od moje sestre kada sam bio mali. Čitao sam svaki sa velikom pažnjom, a pojedine i dvaput”, istakao je Paunović i dodao da će svoj treći roman premijerno predstaviti u Boljevcu.

“To će najverovatnije biti dve premijere, Boljevac pa potom Zaječar (ili obrnuto), tokom 2025. godine”, dodao je novinar i pisac.

Foto: Boljevac, promocija

Dva dana kasnije, 28. marta u Scena restoranu, Paunović se nakon šest godina ponovo sreo za zaječarskom čitalačkom publikom, odnosno svojim zemljacima.      

“Nakon što sam proveo 25 godina u Zaječaru, i nisam uspeo da postanem glumac, iako sam radio honorarno -po potrebi – deset godina u pozorištu Zoran Radmilović, odlučio sam da se okušam u novinarstvu. Prve vesti napisao sam u zaječarskom listu Timok, da bi po savetu tadašnje glavne urednice Jelene Mihajlović  otišao u Beograd i upisao Fakultet političkih nauka, politikološki smer. Nastavio sam da se bavim  novinarstvom, radio u NIN-u i imao tu čast da iskalim zanat od vrsnih novinara, i u još četiri medija. Danas sam zaposlen na portalu Biznis.rs, a prvu knjigu sam napisao između dva angažmana, a drugu u doba korone”.

Paunović je rekao da je njegov drugi roman posvećen njegovim roditeljima, babama i dedama, i sestri, od koji je čuo razne priče i njihove motive iskoristio za roman.

“Glavni lik romana ‘Tuneli prošlosti’ je žena, Snežana Obradović, koja je upletena u političku igru, kroz koju otkriva tajne svojih predaka, dede i oca. Ona dolazi u moralni  etički sukob sa samom sobom, u smislu da li da ostane u igri i uživa u svim blagodetima sveta ili da se povuče. Međutim nije lako izaći iz tog kruga moći”, istako je novinar i pisac i dodao da roman prati dve porodice u tri perioda  -1945, 1975, i 2000 godina.

Foto: Boljevac, promo

Paunović je rekao da trenutno radi na trećem romanu, i obećao Zaječarcima da će njegova premijera biti baš u gradu na dva Timoka.

Program je vodila glumica Selena Ristić, a za muzički blok pobrinuo se muzičar Steva Kirin.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*