Foto: Pixabay.com

Dečakova tajna: Helena (VII deo)

Helena Pavkovic je bila zgodna žena, iako je imala 45 godina, izgledala je kao da je tek zakoračila u tridesetu. Njen posao bio je prilično dosadan, prosta rutina. Dolazila bi u kancelariju tačno u 8 sati i 45 minuta ujutru, odmah bi otvorila prozor, što zbog svežeg vazduha, što zbog divnog pogleda na šumu, zatim bi stavila svoj doručak i belu kafu na sto, uključila kompjuter. Dok se podizao sistem užurbano bi uzela parče, dva doručka i srk kafe. Nije volela da kasni, posebno kada treba da se online sastane sa nekim klijentom. Zatim su sledili razgovori sa potencijalnim klijentima, bilo je teško raditi prodaju preko interneta, ali da je ona birala, nikada ne bi izabrala taj posao, posebno da smišlja kreativne priče o plastičnim cevima za vodu. Želela je da se bavi slikanjem, ali nisu je primili na fakultet umetnosti. Do tada je bila stabilna kao ličnost, posle toga je samo tako delovala.

******

Pre dolaska dečaka u policijsku stanicu, Ingrid i Majk su kopali po arhivi, ne bi li našli bilo šta što će im pomoći da istraga promeni ritam, da se ubrza. U jednoj kutiji, detektivka je pronašla dokumete o dvoje nestalih dve godine ranije. Pogledala je i njihove slike. Ova deca su joj ličila na nekoga, posebno devojka, kao da ih je negde videla ranije. Majku nisu bili poznati. Stavila je fotografije u posebnu fasciklu. Poneli su još dve kutije sa sobom i otišli iz podruma.

Dečakova tajna: Mesto zločina (VI deo)

Dečak je već bio u hodniku, došao je sa svojim ocem. Ingrid ga je kompletno skenirala, stvarno joj je delovao starije. Majk je otišao da pogleda detaljnije materijal u kutijama, dok su dečak i detektivka ušli u sobu za ispitivanje. Seli su jedan preko puta drugog, pre nego što je htela da progovori, on je prekinuo:

– Znam šta se desilo. Reći ću vam pod jednim uslovom.

Podigla je levu obrvu u znak odobravanja.

– Žena sa kojom sam bio proteklih mesec dana zove se Helena Pavkovic. Nije me ubila jer sam je smuvao, smotao, kako god… Ona je naslikala svoje žrtve, mene je stavila ranije na slici, pa kada je odlučila da me poštedi, izbacila me je. Ima ženu u hotelu koja je zamenila slike. Dve devojčice koje je ubila nalaze se u šumi, pokazala mi je i gde – tu je stao.

Ingrid je pokušavala da ostane mirna. Ako ovaj mali govori istinu, to znači da je ovaj slučaj rešen? Tako brzo, tako lako?

– Ti si meni sada upravo rekao da je nju mesec dana obrađivao neki klinac, tojest ti, i da je ona toliko odlepila da ti je sve rekla, i ti si sada došao, rekao mi sve i kao sve super, završeno. Zašto si mi sve ovo ispričao?

Zatražio joj je cigaretu. Rekla mu je da se ne puši u toj prostoriji.

– Ingrid, lepa si žena – primakao joj se i naglo uhvatio za ruku, osetila je neku čudnu energiju, pokušala je da istrgne ruku iz njegove šake ali nije joj uspelo, nije joj toliko ni smetalo – šta misliš da se vidimo nasamo, da ti pokažem par stvari…

Odskočila je, osetila je mučninu i zavrtelo joj se u glavi. Izašla je iz prostorije i hitno izdala nalog da se privede Helena Pavkovic.

******

Majk je obavio par telefonskih poziva, kako bi saznao ko su deca sa slike. Nikada brže nije rešio misteriju. Dečak sa slike je srećno živeo u drugoj državi, odselio se u vreme kada su pomislili da je nestao, a devojka sa slike zove se Martina Šojc i takođe je živa i zdrava, živi sa ocem daleko od ovog malog grada.   Voditi nekoga nestalim, pomišljati da je mrtav, staviti tablu sa obaveštenjem kako nestaju deca na toj i toj stazi, videti slučaj tamo gde ga nema. Majk je bio u čudu od neprofesionalnosti  u ovom slučaju. Pritom,  devojka uopšte nije bila dete. Jedva je čekao da vidi facu Ingrid Blur kada joj saopšti šta se desilo, znao je da će totalno da poludi. Bilo je tu mnogo oprečnih informacija i nelogičnosti, očigledno je neko pokušavao da ih navede na pogrešan trag.

******

Isak je ušao prvi u zgradu sa još dvojicom kolega. Vrata od njene kancelarije bila su blago odškrinuta, te je Isak diskretno pokucao i lagano ih do kraja otvorio nogom. Imao je šta da vidi – Helenina glava je ležala u lokvi krvi koja se slivala niz sto.

******

Ingrid i Majk su stigli do hotela u roku od dva minuta nakon što im je javljeno da je Helena mrtva. Detektivka je kao muva bez glave uletela u spavaću sobu. Na slici više nije bilo misteriozne dame – nije bilo Helene.

Nastaviće se…

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*