Foto: Pixabay.com

Dragoš Ristić: Soba tajni – „Roman koji živimo“

Roman ‘‘Soba tajni’’ autora Miljana Paunovića je na mene ostavio veliki utisak i naterao me da preispitam pređašnje životne odluke. To je roman koji si lako čita, drži pažnju od prve do poslednje stranice i nije težak za razumevanje poput savremenih romana u kojima ne znate da li je glavni junak pošao ili došao, gde mu je mama, ker, koliko je pičaka oplodio i na kraju kako je skončao. Glavni lik je mlad perspektivan momak Milan Janić koji dolazi u velegrad i otkriva sve njegove čari. Pored glavnog lika javljaju se i sporedni likovi koji takođe nose harizmu poput glavnog junaka. Ovaj roman je oličenje života, i svih onih odluka sa kojima se susrećemo ili smo se već susreli. “Čiji su naši životi?”, pitanje je iz recenzije ovog romana. Svako će na ovo pitanje odgovoriti na sebi svojstven način i nema uniformnog odgovora. Lepota ove knjige se ogleda u tome da će svako ko je bude pročitao doživeti na jedinstven i drugačiji način. Nekome će biti politički triler, neko će proći kroz SF krimi roman, neko će je doživeti kao misteriju bez odgovora, ali najbitnije je da će je svi razumeti.

Svi uvek pišu o glavom junaku, ali ovog puta na mene su ostavili veći utisak svi sporedni akteri ove knjige. Zašto? Njihovim uticajem i delovanjem, lik se razvijao kroz ceo roman. Svaki akter je imao svoju ulogu i breme koje je nosio, kao i svi ljudi u našim životima. Svesno ili nesvesno, oni imaju najveći uticaj na naše odluke, iako ih mi na kraju krajeva donosimo sami. Knjiga je kao i svačiji život ispunjena tajnama, i kao takva predstavlja život onakvim kakav jeste, i kakvim ga živimo, bez dodavanja i oduzimanja. Da li je roman fikcija ili realnost? Ja bih se pre opredelio za realnost, pa čak nije ni ona virtuelna. Sve to što se zbiva u knjizi, postoji negde tamo, pa makar samo i u našim glavama.

Paunović je ovom knjigom predstavio jedan životni put, sa svim svojim stranputicama i ciljem. Na tom putu se postavlja pitanje: da li odluke donosimo sami? Autor romana je pokušao da odgovori i na to pitanje, našao je rešenje koje koliko god na prvu loptu deluje nerealno, ipak ne sme da se uzme sa rezervom, jer šta mi uopšte znamo? Ova knjiga je i putešestvija koje će svakog čitaoca provesti kroz svoj život, ali samo sa drugim likovima koji su sastavni deo naših života. Majka, otac, komšija, devojka, momak, poslodavac… Uloge su dodeljene, i kocke su bačene. Kocka je samo metafora, ona nije fikcija.

Roman je vanserijski predstavio okruženje u kojem živimo, i način na koji ga percipiramo. Postavlja se još jedno pitanje – Da li se slučajnosti dešavaju?! Opet dolazimo do istog odgovora – i da, i ne… U zavisnosti od toga ko odgovara na pitanje! Svima toplo preporučujem da ovu knjigu pročitaju, ne samo zato što je realna i što jasno oslikava svačiji život i odluke koje donosimo, već zato što su tajne sastavni deo naših života i uvek će biti na onom mestu gde ih niko naći neće sem nas samih. To je ta “Soba tajni” u koju ulazi samo onaj, čija je tajna tamo sakrivena.

Preuzeto sa bloga: http://www.man2men.rs

Roman Soba tajni možete poručiti u komentaru ovog teksta, ili u inbox na stranici romana http://www.facebook.com/sobatajni2017

ili na broj telefona: 065 41 64 535

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*