Foto: Freeimages.com

Krv, suze i kondomi

Televizije u trci za profitom pomeraju granice neukusa, a gledaoci voajerski ostaju prikovani uz svoje junake, zaboravljajući socijalne i političke muke

Da li smo potpuno oguglali? To jednostavno ali veoma optužujuće pitanje srpska javnost mogla bi sebi da postavi posle udarne doze primitivizma, vulgarnosti, nasilja, intriga i skandala koje primi svake večeri iz nekog od brojnih rijaliti programa koji su preplavili naše medije. Šnur drže najpopularniji : „Dvor“ televizije Pink, i „Parovi“ televizije Hepi. I dok se analitičari i javnost bave utvrđivanjem ko je odgovorniji za to što su rijaliti programi toliko gledani: televizije koje u trci za profitom pomeraju granice neukusa ili gledaoci koji željni krvi i seksa voajerski ostaju prikovani uz svoje omiljene junake zaboravljajući socijalne i političke muke koje ih sve više pritiskaju.

Tako su, izgleda prošle nedelje, ovi programi doživeli zenit. Desilo se sve ono što je nadražena publika dugo čekala: mnogo seksa i mnogo nasilja.

Pevač Miloš Bojanić, negativni junak u nekoliko prethodnih serijala, sada u ulozi kralja na „Dvoru“ rekao je Ivanu Feceu Firčiju, bivšem bubnjaru EKV-a, (koji se već istakao u „Farmi“), da njega „nije sramota što je seksualno zlostavljao svoju sestru“. Na to je Firči, vidno izrevoltiran, uzeo plastičnu flašu od litar i po soka, i pogodio „kralja“ u glavu. Estradni pevač je zadobio masnicu ispod oka, završio u Urgentom centru, a nekadašnji bubnjar je diskvalifikovan iz emisije. Skandalmajstor Bojanić, naravno, vraćen je na „Dvor“, da bi opet nastavio da glumi kralja i izaziva tako potrebne ekscese. To se ubrzo i desilo jer je isprovocirao i folk-kolegu Amela Ćemala Ćemu, pa se obilato psovanje završilo gužvanjem, a tuča je sprečena u poslednjem trenutku.

Na Hepi televiziji u rijalitiju „Parovi“, koji dan pre nego na „Dvoru“, došlo je do fizičkog obračuna već iskusnih učesnika ove vrste programa, repera Grua i bivšeg fudbalera Saše Ćurčića Đanija. Fudbaler je zbog ovog incidenta izbačen iz luksuzne kuće, ali njegovi obožavaoci apeluju da ga produkcija vrati, što će se verovatno i dogoditi. Jer, bez incidenata nema „dobrog“ programa, a onda ni gledanosti, ni sponzora, ni reklama, ni para… Sve u svemu, Vendi poručuje Maji Nikolić da će joj platiti seks sa pet muškaraca kad izađe iz serijala, Đani zakazuje tuču sa Gruom, tvrdi da je Vendi popušila više k… nego ceo Miljakovac cigareta, fatalna zavodnica Urška čeka Ćema da nastave tamo gde su stali…

Povodom ovih događaja, Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) preduzeo je određene mere. Skromne. Televizijama je poručeno da iz rijaliti programa “Dvor” i “Parovi” uklone svaki sadržaj koji “teško ugrožava fizički, mentalni i moralni razvoj maloletnika i narušava dostojanstvo ličnosti”. Takođe je rečeno da televizije moraju da upristoje učesnike rijalitija, što je, mora se priznati, nemoguća misija jer produkcije to u stvari ne žele. Prekoračenje je suština ovih programa. Kao onda kada je u kvizu „Trenutak istine“, televizije Pink, takmičarki Julki M. postavljeno pitanje: „Da li ste doživeli orgazam tokom seksualnog odnosa sa vašim ocem koji vas je zlostavljao”, na koje je ona potvrdno odgovorila. Savet RRA je tada opomenuo vlasnike Pinka da to više ne rade. Posle ovog slučaja Savet je u skladu sa svojim nadležnostima, dao nalog stručnim službama da se pod poseban nadzor stave programski formati sličnog sadržaja na svim televizijskim stanicama. Od tada do danas, od nadzora očigledno ništa.

Pored nasilja, odnedavno dobili smo i seks uživo. Naime, u „Parovima“ su kamere zabeležile „one“ pokrete ispod pokrivača! Piplmetri su „poludeli“ kad su glumac Tihomir Arsić i njegova supruga vodili ljubav ispod jorgana. A nacionalni rebus broj jedan je ko su vlasnici iskorišćenih kondoma koji se misteriozno pojavljuju.

Hronološki gledano, skandali u srpskim rijalitima datiraju još od pre tri godine. Tada je u VIP Velikom bratu, Peđa D Boj, vlasnik hita osamdesetih „Jugoslovenka“, na iznenađenje svih tadašnjih VIP učesnika, mahao svojim penisom, stavio ga na sto, i nije se ustručavao da pozove Hrvate, Bosance, Slovence i „ostale Crnogorce“,da „ga pipnu“. Dan posle, rekao je da je bio pijan, i izvinjavao se. Kada smo već kod koitusa, najviše se očekivalo od pevačice Vesna Vukelić Vendi, kraljice vašarskih šatri, koja je boravila na “Farmi“, u nedavno završenom trećem serijalu. Estradna umetnica je obećavala mnogo, iako se nije potpuno dala „zvezdi iz Njujorka“, Ekremu Jevriću, čuvenom po pesmi „Kuća, poso“. Doduše, vaćarenja je bilo kao i lizanja stopala i gužvanja ispod pokrivača. Vendi je „pretila“ i lideru seljačke partije Marijanu Rističeviću da će da spava s njim, ako okači na svoj polni organ tri klipa kukuruza!

Nesloga i mržnja su ipak češće pojave. Drugi serijal „Farme“, svađama je obeležio pomenuti pevač – pobednik Miloš Bojanić. Maji Odžaklijevskoj je, na primer, rekao da ne zna šta su sapun i šampon, a reper Đus je Bojanića nazvao homoseksualacem i uhvatio ga za zadnjicu… Firči je poručio: „Deca koja gledaju rijaliti mogu da mi popuše!“. Njegova bivša supruga, Marina Perazić, stanarka „Farme“, rekla je koleginici Maji Nikolić da je „Nišlijka poznata po tome što voli da puši ku…“. U poslednjoj sezoni ovog rijalitija, Milan Paroški, političar, vređao je pop-folk pevača Bakija na nacionalnoj osnovi. Kopi- pejst varijanta iz prošlih, kulminira u trenutnim rijaliti programima…

„Postoje određeni tipovi programa koji su takvog profila da se od njih ništa drugo i ne može očekivati. Rijaliti je jedan od njih. Ideja ovog šoua je postavljena da rastura integritet ličnosti, tako što aktere stavlja u određene veštačke situacije i izaziva najgore u njima. I ako ih nema, producenti moraju da rade na sukobima, da bi dobili na gledanosti. Sama ideja rijalitija je neetička, i ne bi trebalo da ima svoj prostor u medijima“ – kaže Milena Dragićević-Šešić profesorka Fakulteta dramskih umetnosti.

Umesto redukcije, očekuju se i novi rijaliti programi, poput Top modela, Domaćine, oženi me ili Transformacije…Pa ko želi da uživa u autodestrukciji i vređanju inteligencije neka izvoli, a ostali, za sada, veoma lako mogu da promene kanal…

(autor Miljan Paunović, NIN, 224. februar 2011.)