Foto: Freeimages.com

La La Land, la la film

Kada neki film zasluži 14 nominacija za Oskara, nagradu Američke filmske akademije, logično je da se od tog filma očekuje mnogo. S obzirom da nisam filmski kritičar, već zaljubljenik u sedmu umetnost od malih nogu, moja građanska dužnost bila je da pogledam „La La Land“, mjuzikl-komediju-dramu, film koji se po broju nominacija za prestižnu nagradu izjednačio sa „Titanikom“ iz 1997. godine i klasikom „Sve o Evi“ iz 1950.

Deca lutke i dosadni Oskar

Nisam očekivao spektakl od „La La Land“, ali sam očekivao da me na neki način prodrma (kao što je to bio slučaj sa filmom „Lav“), ali to se nije desilo. Sam početak raskošnog mjuzikla trebalo bi da bude „amazing“ što kažu Ameri, učinilo mi se nakon uvoda da je kvalitet snimka nešto gori i da se finale koreografije (masovno) tek tako završilo. Glumački par Ema Stoun i Rajan Gosling pokušali su da nas vrate pravim vrednostima, pritom okruženi svim onim što nam je tehnološka modernizacija donela, ali nisu se baš snašli najbolje u tome. Ukoliko dobiju Oskare, biće precenjeni u svakom slučaju. Zvučim kao okoreli filmski kritičar, iako znam da se Gosling podrobno spremao za ovu ulogu, i da ima velike šanse da se dokopa Oskara za glavnu rolu. Isti je slučaj i sa Emom, koja je u ovom ostvarenju bila bolja od njega, njen lik je za to imao više prostora, te se može reći da je glumački i izvukla film sa dna. Scena kada dvoje glavnih glumaca stepuju, delovala mi je nekako veštački, na trenutak čak i loše uvežbano, pa i oni kao par nisu se uklopili u moju viziju (na primer Nikol Kidman i Juan Mekgregor odlično su odradili posao u Mulen Ružu).

Šta je dobro u filmu od koga se očekuje pun džak osvojenih Oskara, 26. februara u Los Anđelesu?

Džulijen za Oskara

Dobro je što film ima poruku – budi uporan i ne odustaj od svojih snova ni po koju cenu. Dobro je što je džez dobio svojih pet minuta, dobro je što ima par odličnih songova, i što je kantautor Džon Ledžend upao u celu priču da muzički izvuče film.  Dobro je što ovaj film, sa svim svojim manama postoji. Dobro je i to što je kraj filma realan, te se izbeglo da limunada bude isuviše slatka. Ali, nije dobro to što ovaj „holivudski spektakl“ ima 14 nominacija, dok je, iako žanrovski nisu ni blizu, pomenuti „Lav“ filmčina u odnosu na „La La Land“ (moje skromno mišljenje).

25

Kako god, ovaj mjuzikl sa elementima komedije i drame će vam svakako pružiti lepe boje, dobru muziku, poneki osmeh, suzu malo teže (zavisi od uverljivosti glumaca da li ćete je pustiti), možda će vas pozitivno iznenaditi par Stoun – Gosling, a možda ćete, kao i ja, biti u čudu, i, dan posle dva sata provedena pred bioskopskim platnom, misliti više o filmovima Pevajmo na kiši, Brilijantin, Mulen Ruž, Čikago, Mamma Mia.