Foto: Pixabay.com

Ljubavne i političke afere: Bilo jednom u Švedskoj

Gledam američku seriju „Afera“, u pitanju je ljubavna afera, koja je svakako može da bude bezbolnija od onih političkih. Bezbolnija u smislu što ako neko odluči da se upusti u ljubavnu aferu tu odluku je doneo sam i snosi posledice on (i njegovi bližnji), a ako neko odluči da uzrokuje političku aferu, e to se onda obično odrazi na dobru većinu građana. Na ljude koji nisu želeli da budu deo te afere, već su uvučeni u da tako tabloidno kažem „grupnjak“, i po pravilu trpe, retko kada uživaju. Nikakvu korist nemaju, samo im se, u našem slučaju, prolongira životarenje.

Kod nas bogu hvala političkih afera nikada dosta. Kada bih počeo da nabrajam to bi baš potrajalo. Setimo se onih iz ranije istorije, tipa: Bodrum, Koferče, Parcela, i po pri put u novijoj istoriji Helikopter, Savamala, Doktorat(i), Krušik, Jutka, Ruski špijun… Da ne bih detaljisao o svakoj posebno, ukucajte ove nazive u Google, dodajte političkaafera, pa čitajte naširoko.

Svaka afera ima svoj uzrok i posledice. Afere su nekako sastavni deo politike, posebno ako se politika definiše kao „k*rva“, a tako se nekako označava ovaj pojam u narodu, te odatle i ne čudi što je sklona aferama. Šalu na stranu, afere političkim stranka i onima koji su na vlasti mogu da idu u prilog, samo u posebnim slučajevima, poput aktuelnog ruskog špijuna, koji se nekako pojavio baš u  vreme kada je afera Krušik dostigla zenit. Ova druga afera ne odgovara ljudima na vlasti, te se eto nekako stvorio špijun from Russia (mene buni što baš ruski, nekako mi je prirodnije da bude američki, mada sa njima bi se teže pretpostavljam sklopio dil), i počinje takozvano spinovanje. Afere postaju još zanimljivije kada ih ima više, jer tada prosečano nepismeni građanin Srbije ne zna šta ga je snašlo. Naime, da bi se neka afera isterala do kraja, poput ove u Krušiku, potrebno je da ona bude medijski ispraćena kako treba. Na primer da se na javnom servisu svih građana RTS-u, koji je tu zbog građana, izveštava o toj aferi. Onda je potrebno da se narodu opet putem štampanih medija plasira realna slika iz novina koje oni najviše čitaju. Ali to je nemoguće, jer građani najviše čitaju tabloide, nad kojim monitoring uglavnom ima vlast. U tim tablodima se pljuje sve ono što je protiv vlasti, odnosno svi oni i one afere koje mogu da ugroze aktuelne vladaoce jedne države.

Vidite koliko su afere komplikovane. Ali mogu da budu pogubne u državama koje imaju vladavinu prava, u kojima se poštuje Ustav, u kojima su političari ljudi od morala i časti. Takođe, kada javnost zna šta joj je činiti i ne dozvoli da političari vređaju inteligenciju naroda. Tako je na primer  2011 godine, nemački ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg pod pritiskom javnosti, naučnika, opozicije i stranačkih kolega bio prisiljen da podnese ostavku zbog plagijata u doktorskom radu. Namerno sam izabrao ovaj primer.

U razvijenim državama afere mogu da budu smešne, poput one Toblerone u Švedskoj. Kod nas je ovo nezamislivo. Naime, ovaj politički skandal se desio 1990. godine, kada je tadašnja potpredsednica vlade Mona Sahlin, kupila čokoladu, pelene i neke druge lične predmete s kreditnom karticom Vlade. Račun koji je na kraju platila bio je preskup.  Izgubila je posao. Skandal se pojavio u analima švedske politike kao slučaj Toblerone.

Našem narodu je očigledno svejedno ko je u vrhu vlasti dok ima šta da jede, pije i dok ne izbije neki rat daleko bilo. Ovo svrstavam u kateogoriju preživljavanja, jer život se ne sastoji samo od hrane i pića, već ga čine i neka druga zadovoljstva koja treba da se plate (npr. pomenute Toblerone koje su kod nas luksuz). Međutim, to u Srbiji ne važi, šta sada tamo neko ima da se bavi nekim Krušikom ili doktoratom nekog ministra, ako nije gladan ili žedan. U prilog mu ide i prosečna plata od 500 evra, ali i ona najnovija moguća prema procenama  predsednika Aleksandra Vučića od 1000 evra! Doduše za šest, sedam godina. Realno i iskustveno za 46, 47 godina.

Do tada ostaju nam afere. Koje će takođe biti rešene nikada. Političare štiti imunitet, te ako zgreše, namerno ili slučajno, oni su zaštićeni kao beli medvedi. Porodičnom i vernom suprugu  poput Noe Soloveja iz serija „Afera“ izlet u avanturu se obio o glavu. Doduše ne samo njemu već i nego njegovoj porodici, kao i porodici žene sa kojom se upustio u vanbračnu ljubavnu avanturu. Ali za razliku od političara, njega nije štitio nikakav imunitet, kao što ni narod nema imunitet, pa sve ono najgore se obije baš o taj već napaćeni narod.

Foto/Cover: Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*