Foto: Pixabay.com

Mržnjom do političkih poena: Video opasnih namera

Ne radi se ovde više o političkim poenima, o tome šta su sve uradili za naše dobro, tojest šta je sve predsednik Srbije Aleksandar Vučić uradio da bismo mi živeli u ovom Zlatnom dobu, ovde se radi o vređanju dostojanstva svih nas, i udaranju ispod pojasa, veoma proračunato i podmuklo. Poslednji promotivni spot Srpske napredne stranke nam je to i pokazao.

U pomenutom remek delu političkog marketinga možemo da vidimo kako navodno uspešni ljudi vređaju obične radnike. Ne znam kako da vam kažem šta se dešava u jednoj rečenici, ali to je neka suština podlog videa. U jednoj sceni čovek u prljavom odelu ulazi u pekaru i  traži prijavu za radno mesto u toj radnji. Dvojica momaka iza njega jedu burek, “čisti su i skockani” gledaju ga podrugljivo i ismejavaju čoveka: “Vidi ovog, do pre pet minuta utovaro ugalj u nekom podrumu, sutra treba da mi mesi burek”.  To je samo jedna scena ovog spota, neću prepričavati ceo video, možete ga pogledati na Youtube, neću ga ni linkovati, jer me je sramota.

Sramota me je da gledam kako svesno dele ljude na “naše” i “njihove”. Na radnike i neradnike, bogate i siromašne, poštene i nepoštene.  Sramota me je što moram to da gledam i slušam od onih koji su po prvi put u modernoj istoriji napravili najveće podele među nama, građanima Srbije. Sramota me je što smo to dozvolili i dozvoljavamo. Da li je radno mesto vredno da mrzite onog ko ne razmišlja kao vi? Da li je plata od 300, pardon 500, pardon 900 evra cena za koju se prodaje ljudskost? Izgleda da jeste.

Foto: Screnshot/video SNS

Nemam ja ništa protiv predsednika i njegovih poltrona, imam protiv taktike koju primenjuju, da nas što više zavade, nas, prijatelje, komšije, sugrađane. To predsednik svih građana ne radi. Pitam se je l’ ta politika toliko vredna da bismo se delili na podobone i nepodobne? Je l’ ta vlast toliko vredi da bismo se mrzeli i upirali prstom jedni na druge? Mi koji treba da čuvamo ovo malo što nam je ostalo, od onih koji nam režiraju živote kroz jeftine spotove punim mržnje i gorčine.

Uskoro nam slede parlamentarni izbori. Ovaj spot je samo početak tragedije jednog naroda. Ovaj spot je obojen zlom i pakošću i to je svakom od nas koji mislimo svojom glavom jasno. Ne znam koliko čovek treba da bude “nešto” da bi smislio takvu propagandu i da bi tim tonom vređao ljude. Naravno, sve je upakovano tako da gledalac stiče utisak da su uspešni ljudi, oni “lepo obučeni” ološ (što bi rekao predsednik Srbije). Svako ko je upoznao uspešne “lepo obučene” ljude zna da to nije tako, i zna da se nikada ne bi smejali čoveku koji je utovarivao ugalj i tako umazan došao da kupi sebi burek i pita za radno mesto.

Podele će očigledno biti sve veće, jer iz radionice će dolaziti nove poruke koje će nas deliti. Kao društvo smo davno potonolu, a dno smo probili.  Ostaje nam da se zapitamo vredi li sve ovo i šta smo još spremni da progutamo i da sebe omalovažimo kao čoveka.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*