Foto: Youtube/Sreenshot

Oskar na dva minuta

Skandalozno se završila prošle noći dugo najavljivana 89. dodela Oskara, u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Za to su se pobrinuli „Boni i Klajd“, odnosno Fej Danavej i Voren Biti.

La La Land, la la film

Naime, dvoje glumaca imali su tu čast da proglase najbolji film. I Fej je pročitala da je pobednik „La La Land“. Ekipa filma je euforično izašla na scenu, počeli su da padaju u trans, da se grle, ljube, plaču, zahvaljuju, to je trajalo više od dva minuta. Tada je utvrđena greška, velika! Naime, Fej je pogrešno pročitala pobednika. I jedan od producenata filma „La La Land“, pokazao je natpis na papiru iz koverte, da je Oskar otišao producentima filma „Moonlight“, reditelja Berija Dženkinsa. Kakav šok!

Kako je Voren objasnio, na papiru je pisalo ime glumice Eme Stone, koja je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, te su on i Danavej videli ime mjuzikla, a ne dramu o gej crnim muškarcima iz Majamija. Producenti iz „La La Land“ klimali su glavom kako je „Mooonlight“ zaslužio ovu prestižnu nagradu, a šta im je stvarno bilo u glavi nakon ovog velikog propusta, samo oni znaju.

Deca lutke i dosadni Oskar

Tako je „najbolji film svih vremena“, „La La Land“ izvisio. Ako je za utehu bio pobednik na dva minuta. Ko je ostao po našem vremenu budan do šest sati izjutra, mogao je da prisustvuje dobroj predstavi, koja sigurno nije bila unapred izrežirana.

Glavni Oskari su otišli u ruke za najboljeg glavnog glumca Kejsi Afleku za ulogu u filmu „Manchester by the sea“, glumici Emi Stone i reditelju filma „La La Land“ Dejmiju Šazelu. U epizodnim ulogama nagrađeni su Vajola Dejvis za epizodu u filmu „Fences“ i Maheršal Ali za „Moonlight“.

Džulijen za Oskara

Ovogodišnja dodela nagrada Američke filmske akademije i nauke može se reći da je bila svedenija od prošlih, a s obzirom da nije dobila četvrtog Oskara, Meril Strip nije imala priliku da oda „odu Trampu“. Predsednika je čačkao domaćin – komičar Džimi Kimel koji se zahvalio Donaldu Trampu i rekao da su „prošle godine mislili da su Oskari rasistički“. Tokom ceremonije tvitovao je Trampu ne bi li saznao da li je predsednik budan.

Možda bi i ova dodela Oskara bila dosadna da se nisu pojavili Biti i Danavej i napravili pometnju među filmskim stvaraocima. Ipak, zadužili su filmsku umetnost, te možemo da im oprostimo, ali ne bi trebalo da zaboravimo. Sve je to Holivud.