Foto: Diznilend, Pariz/M.P.

Pariski Diznilend: Junaci jednog lepšeg sveta (VI deo)

Autorka: Emina Paunović

Prilikom planiranja posete Francuskoj i Parizu naravno da se nametnulo i pitanje da li ćemo posetiti Diznilend. Imajući u vidu da današnji tinejdžeri i nisu ludi za tim likovima kao što smo mi bili svojevremeno, ova poseta je bila više za našu dušu, jer budi one najlepše emocije na jedno lepo detinjstvo u lepšem i boljem svetu.

Diznilend je turistički i urbani kompleks koji se nalazi tridesetak kilometara od Pariza i uključuje dva tematska parka – Diznilend Park i Volt Dizni Studios Park – kao i sedam hotela i jedan golf teren. Pored navedenog, postoji i gradski kompleks koji se pripaja za park i sadrži jedan od najvećih tržnih centara u Francuskoj. Kompleks je pristupačan svim vidovima prevoza zahvaljujući specijalnoj stanici koja je izgrađena baš za park, i kolima, naravno.

Walt Disney Studios

Najavljeno ulaganje od dve milijarde evra za unapređenje Diznilend Pariza, uključujući udvostručenje Volt Dizni Studiosa do 2025. godine, čime bi Volt Dizni Studios dobio tri nove tematike kao i veštačko jezero, kao rezultat ima otvaranje Avengers kampa (Marvel Universe) u julu 2022. godine.

Praktično je nemoguće obići i videti sve atrakcije tokom jednog dana. Preporuka je da se odvoji ceo dan, i to u smislu od otvaranja do zatvaranja, prvenstveno zato što je prostor koji parkovi zauzimaju blago rečeno ogroman – oko 60.000 hektara. Svakako je potrebna priprema unapred, bar delimična, kako biste uspeli da vidite ono što ste naumili.

Diznilend Park

Ulaznice se, naravno, kupuju unapred putem interneta, i obuhvataju sve atrakcije u parkovima. Možete kupiti i ulaznicu za samo jedan park, ili a smeštajem u okviru samog kompleksa. Dešava se i da su određeni dani prebukirani, posebno tokom letnje sezone. U proseku, Diznilend dnevno poseti 25.000 ljudi, a predviđeni maksimum je 55.000. To je treći park po posećenosti u svetu, sa 60 milona poseta na godišnjem nivou.

Sem što, od trenutka ulaska, uživate u pogledu na savršeno uređene parkove, staze, poznate dvorce i momente iz Diznijevih filmova, na bukvalno svakom ćošku možete popiti kafu/sok/vodu i pojesti nešto. Unošenje pića i hrane inače nije zabranjeno, a cene su ovde kao i u gradu –  s tim što u gradu ne možete da pojedete picu u obliku glave Mikija Mausa.

Travnjaci, staze, žbunovi, svaki centimetar kompleksa je pažljivo uređen. Dvorci Diznijevih princeza mame poglede svojim kulama, a svugde okolo su detalji iz crtanih filmova – Fantazija, Alisa u zemlji čuda, 101 dalmatinac…. Možete prošetati mračnim pećinama, klimavim gusarskim mostom, slikati se pored broda Pirata sa Kariba, ili jednostavno uživati u šetnji.

Karneval

Među najvećim atrakcijama je karneval Diznijevih likova centralnim trgovima. Pripreme za prolazak počinju desetak minuta ranije, postoji veliki broj redara koji upozoravaju posetioce da se sklone sa staze predviđene za prolazak vozila sa Mikijem i Mini, Plutonom i Šiljom, Čipom i Dejlom, Pepeljugom, Snežanom, Meridom, Uspavanom lepoticom, Arijel, Elzom i Anom…. Za nas koji smo takoreći odrasli na Diznijevim crtanim filmovima (Mikijeva radionica) ovo je bio poseban doživljaj.

Kuća Petra Pana

Naravno da vožnje privlače najviše pažnje. Na svakoj od atrakcija je označeno vreme čekanja, koje je u proseku 40 minuta, tokom kojih (strpljivo) stojite i čekate da dođe red na vas. Najviše se čeka za adrenalinske vožnje, poput vožnje u stilu Indijane Džonsa, Star Wars Hyperspace Mountain, RC racer, vožnja straha u Zoni sumraka…

Upoznavanje sa likovima može se ostvariti u konkretnim terminima na konkretnim pojedinačnim lokacijama. Ovde smo uspeli da iz neposredne blizine vidimo Tora (koji nije Kris Hemsvort) kojeg su usplahirene devojčice jurile unaokolo (i moja žena ga je jurila, ali to nije tema ove reportaže).

Tor

Uspomene, sem fotografijama i snimcima, možete upotpuniti i nekim od suvenira iz mnoštva prodavnica. Među najpovoljnijima su privesci (5-10 evra), a tekstil je oko 70 evra za duksericu sa motivima Zvezdanih ratova.

Pirati sa Kariba

Ono što bismo možda zamerili je manjak table sa natpisima i smernicama, ali zato su na svakom koraku zaposleni koje možete upitati ono što vas zanima.

Na kraju dana provedenog u Diznilendu izlazite sa petnaestak pređenih kilometara i manje novca nego što ste imali kad ste ušli, sa kajanjem što niste videli “bar još ovo”, ali sa velikim osmehom deteta koje je videlo čudo zvano Diznilend.

Pikasov muzej u Parizu: Život na slikarskom platnu (V deo)

Nastaviće se…

Foto: E.P/M.P

Galerija

Diznilend/Pariz
Karneval
Miki Maus pica

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*