Sedma sila kao mit

Moć podrazumeva da vladar odnosno vlast imaju uticaj na jednu njenu važnu polugu – medije. Zbog toga se većina vladara trudi da utiče na medije ili da ima lično sredstvo javnog informisanja.

Država nikako ne može da bude pravna ukoliko nema nezavisno sudstvo, vojsku, policiju i medije. Moć medija je (bila) velika i od izuzetnog značaja, da nije tako ne bi za ovaj pojam postojao sinonim „sedma sila“. Ovaj izraz prvi put je upotrebio veliki francuski vladar i vojskovođa Napoleon Bonaparta, za vreme Francuske revolucije, ali on je novinarstvo nazvao „petom silom“. Prve četiri sile bile su: Francuska, Velika Britanija, Austrija i Rusija. Ujedinjenjem Italije i Nemačke novinarstvo je palo na sedmo mesto.

Gde je sedma sila danas? Na kom je mestu ili ponosno drži poziciju broj 7? Da li se političari plaše od onih koji imaju moć da im jednom rečenicom unište karijeru, pa i da ih sruše sa vlasti?

Svedoci smo da kako god to zvučalo, novinari koji se još uvek bave ozbiljnim novinarstvom imaju moć da poremete bioritam pojedinih političkih moćnika, ali je malo onih koji su hrabri da idu do kraja. Međutim, ako puno čačkaju, desi se da slučajno nestanu ili da ih neko likvidira… Setimo se Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića koji su tragično okončali svoj život, a još uvek se ne zna ko stoji iza njihovih likvidacija.

Većina vladara hteli mi to da priznamo ili ne utiče na medije ili čak ima svoje sredstvo informisanja. Pre i za vreme izbora (predsedničkih, parlamentarnih..), pojavljuju se kojekakvi instant mediji, izreklamiraju kandidate i nakon obavljenog posla se ugase. Uticaj vlasti na medije u Srbiji traje već dve i po decenije, i jasno se vidi kako se menja uređivačka politika pojedinih medijskih kuća u zavisnosti od toga ko je na vlasti. Samim tim sedma sila gubi svoju moć, jer u krajnjem slučaju nema izvore finansiranja, i pognute glave sluša šta joj se kaže i objavljuje u etar i ono što možda ne želi.

Nekada su novinari imali uticaj na tok Francuske revolucije. Danas, novinari ne mogu da dižu revolucije, jer žive u strahu od gubitka posla i bednog honorara za hleb, kafu i cigarete. Nekada je novinarstvo bilo sedma sila, danas je to očigledno mit?