Foto: Freeimages.com

Siguran glas i pregled mozga

Izborna kampanja je u toku, to (brate) traje, kao igre bez granica. Kako se bliži vreme predsedničkim izborima, kampanja se sve više pojačava, a to je jasno kada se uključi televizor. Prednost imaju oni koji su se dočepali vlasti i ne bi da je puste. Oni se ne skidaju sa TV-a. Mi gledaoci pratimo koliko „dobro živimo“, tačnije rečeno „nikada bolje“ i to nam je izgleda dovoljno.  

Jankovićevo poletanje i frka u kontrolnom tornju

Na nacionalnim televizijama teško da ćemo čuti da predstojeći predsednički izbori mogu da budu presedan. Ali ne moraju. Ima u Srbiji ljudi kojima je dobro i ne bi ništa menjali. Ima i onih koji pojma nemaju kako su dočekali novi dan, te se nadaju da će se živi probuditi i narednog, ali o njima se ne piše puno, a oni ćute, jer su navikli da trpe. Smatraju sebe herojima, bezbroj puta sam čuo „ćuti, bolje i to, trpi, gledaj svoja posla“. Koja posla? Ona za 200 evra mesečno iz dva dela ili ona koja se obave, pa kasni isplata po tri meseca? Zato, ne gledam svoja posla, još manje ćutim i daleko od toga da ću se prodati za jednu crvenu ili dve.

Izbor-ah ’17

Naime, mene brine taj „siguran glas“. U stvari ne brine me on kao takav, već kao pravo osobe X da pozove osobu Y i pita je za koga će da glasa i da li je taj glas siguran? Oni koji su imali tu privilegiju da budu kontaktirani uglavnom iz baze vladajućih struktura, kažu da su im nudili i novac, i to ne popularnih 1000, već 2000 dinara! Logično da je cifra porasla, jer kako reče premijer nismo u minusu, već u suficitu, a ja ću dodati, ne znamo šta ćemo sa parama.

Da živimo u naprednom vremenu i da nije samo važan novac već i zdravlje, obsobe X putem telefona nude i besplatne specijalističke preglede. Ova usluga je obogaćena i pravom na izbor, te tako osoba Y može kod oftamologa, kardiologa, stomatologa. Nisam obavešten da li postoji i opcija za pregled kod neurologa, jer krajnje je vreme da se ustanovi koji procenat građana Srbije ima mozak i ako ga ima, da li ga koristi? Godinama unazad pokazalo se da kuburimo sa praktičnim delom primene mozga, te bi bilo sjajno da se ponudi i ova opcija.

Presek: Melany, “vučizam” i strujni udar

Frka za „sigurnim glasom“ i bolji asortiman usluga ponuđača pretpostavljam da je usledio nakon pojave opozicionog kandidata Saše Jankovića. Njega su podržali pravi intelektualci, od kojih svi imaju kredibilitet i validne fakultetske diplome i doktorate. Pritom su dokazani u svom poslu ne samo ovde, već i u svetu. Ali to u Srbiji ne pije baš vodu.

Dok čekam da budem p(r)ozvan od osobe X, konstatujem da se u Srbiji ne poštuje Ustav (najnoviji primer „demokratije“: u međuvremenu je izvršna vlast naredila zakonodavnoj da ne radi, dok ne prođu izbori!). Nego se tek tako nudi lova i pregledi kod dr. spec. za „siguran glas“, što je ponuđaču izgleda normalno i po najvećem aktu jedne države. Mada, kada i ako se stvore uslovi da živimo u državi a ne u njenom pokušaju, poštovaće se i Ustav, možda se to ubrzo i dogodi, prvi uslov je stavljanje mozga u radni pogon. Nije teško, probajte ako već niste.