Foto: Pixabay.com

Tajna plavog šala: Miris krvi ( IX deo )

Duboko u noć, u policijskoj stanici u kojoj su radili Ingrid Blur i Majk Strinberg bila je prava ludnica. Svi raspoloživi ljudi su bili tu i promišljali gde su nestale njihove kolege. Satima su tragali za njima, uključili su i specijalne jedinice, pse tragače, helikoptere, međutim niko nije video dvoje detektiva, nisu imali ideju gde su nestali, kao da su u zemlju propali. U pomoć im je pritekao kolega Olaf Jang, detektiv u penziji. Jang je pratio ovaj slučaj koliko je mogao iz medija, ali s obzirom na „profesionalnu deformaciju“, znao je mnogo više od medija. Međutim i njemu nije bilo jasno šta se tu događa, i koji je pravi motiv. Ipak izneo je svoju teoriju.
„Nije lako kada dve godine istražujete ubistvo o kome sve znate, a ne znate zapravo ništa. Iz mog ličnog iskustva mogu da kažem da sam potpuno iznenađen, ali i fasciniran ubicinim koracima, metodom kao i porukom koju ostavlja. Kada saznate koju poruku ubica šalje time što ostavlja na svim mestima zločina ’plavi šal’, slučaj će biti rešen“, kolege su ga pomno pratile, u prostoriji je zavladao muk.

„Ukoliko mene pitate, mislim da je zločinac još u ranom detinjstvu imao neku vezu sa šalom te boje. Možda je doživeo neko veliko traumatično iskustvo, a ima veze sa šalom. Sada zvučim kao psiholog, i verujem da mislite da vam ništa novo nisam rekao, ali novo bi moglo da bude to – detektivka Ingrid sigurno poznaje ubicu!“, Jang je tu stao, i krajičkom oka gledao reakcije kolega.
„Zašto tako mislite? Ako je tako, on ili ona bili bi sigurno davno uhvaćeni. Ingrid nije glupa, a ni toliko slepa da ne vidi šta se događa pred njenim nosom“, upitao je jedan policajac.
„Možda je to prednost, iako deluje kao mana“ – nastavio je Jang, – „ jer ubica tačno zna detektivkine slabosti, i to koristi. Imamo jednu veoma inteligentu osobu, sigurno uspešnu u svom poslu, nije neko sa ulice, a ko je, krug se sužava. Tražite ubicu među najbližim ljudima detektivke Blur“.
„Ali kolega, uz dužno poštovanje, Ingrid ima dvoje dece, bivšeg muža, sadašnjeg ljubavnika i zeta. Teško da je bilo ko do njih spreman da uradi tako nešto?“, opet je isti policajac dao svoje mišljenje.
„Kolega mladi, možda ste u pravu, ali ja bih krenuo od njih. Da li su bili na poligrafu, nisu? Zašto, jer nemaju motiv, da to je tačno. Da li bi trebalo da dođu na ispitivanje, trebalo bi, da odagnamo svaku sumnju, jer vremena više nema“, Jang je zapalio cigaretu.
Njegove kolege nisu očekivale takav predlog, jer bez motiva, nema ni poligrafa, i kako sada na primer reći detektivkinoj deci: „E, ajde čas dođite vas dve na poligraf, možda je jedna od vas zaklala one silne ljude?“. Onda se mladi policajac setio!
„Imaju motiv i ćerke i zet , pa čak i Majk!“, svi pogledi su skrenuli ka njemu.
„Dajte mladi kolega, kakav motiv, na osnovu čega?“, upitao ga je stariji kolega.
„Obe su pronašle plavi šal. Mlađa, kako se beše zove…“, neko je dobacio ’Tina’, – „ hvala koleginice, da ona i starija Magda. Mislim da je čak i njen suprug ili šta joj je već, imao veze sa šalom, pa eto, njih troje mogu. E sada, bivši muž? Za njega ne znam, neka ga neko ispita“, mladi policajac je bio ponosan na svoju teoriju, jer mu je životna želja bila da postane detektiv, ali nije imao sreće, možda je ovo razmišljanje za njega bila odskočna daska.
Desetak minuta kasnije, odlučeno je da ćerke detektivke Blur budu privedene, ali da se to uradi u strogoj tajnosti, zbog medija pre svega, ali i zbog njihove majke. Dva sata kasnije, kada je noć već prelazila u jutro, sa hitnim nalogom za privođenje, Tini i Magdi je saopšteno da moraju da daju izjave u policijskoj stanici.
Tina je smireno pošla, Magda se srušila na pod.

*******

Tri specijalno istrenirana psa jurila su niz stazu koja je vodila ka moru. Bilo je veoma teško njihovom vođi da ih prati, lajali su iz sveg glasa i nestrpljivo želeli da stignu do cilja. Miris krvi su mogli da osete na kilometre. Staza se lagano širila, i vođa sa kerovima našao se na mestu sa koga se video čuveni svetionik. Jedva je obuzdao pse! Savršeni pogled na tamno plavo more, maglu koja se lagano podiže i stidljive zrake sunca, pokvarila je stravična slika ljudske glave na plavom šalu.

Nastaviće se…

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*