Foto: Freeimages.com

Izazov: Nepopularna mišljenja (book tag)

Svaka knjiga je priča za sebe i ima svog konzumenta koliko god da je dobra ili loša, to je pretežno subjektivna stvar. S obzirom da sam “prozvan” od drugarice i koleginice Olje Ristić da odgovorim na par pitanja o knjigama, prihvatio sam izazov. Pa da počnem.

Popularna knjiga ili serijal koji se tebi ne sviđa
Ukoliko me knjiga ne privuče u prvih 20 do 30 strana, ne čitam dalje. Tako na primer, “Pedeset nijansi sive”, zaboravih kako se zove gospođa koja je pisala a ne želim da je Googlam, nisam mogao ni prvih deset strana da sažvaćem, a vidim svet poludeo. Ekranizacija ovih romana je tek prava katastrofa.

Razvod i skriveno lice

Knjiga ili serijal koji se tebi sviđa a drugi ga ne vole
Oduševljen sam Karlos Ruis Safonom. Otkrio sam ga pre dve godine i pročitao obe njegove trilogije, odnosno serijal: “Groblje zaboravljenih knjiga” (sastoji se iz pet knjiga) i “Trilogiju magle”. Naravno i Marinu. Ne znam da li ga drugi ne vole, ali Safon ima taj odličan stil i sve što jedan roman treba da ima: priču koja vozi! Kada duže i bolje razmislim, poznajem priličan broj ljudi kojima se Haruki Murakami ne dopada, ali eto, meni prija. Sasvim čudan stil, nekada toliko toga kaže a da nije rekao ništa, a vrlo vešto provlači sebe kroz većinu knjiga. Možda se zato i ne dopada mnogima (kažu “smara”).

Foto: M.P.

Ljubavni trougao u kome glavni lik završi sa pogrešnom osobom ili popularni fikcionalni par koji ti se ne sviđa
Veze i pojam nemam (to je zato što odustajem nakon 20,30 strana i odmah zaboravim)

Popularni žanr koji retko uzimaš u ruke
Ljubavne romane, tipa Danijela Stil. Tamo je, koliko sam čuo, on bogat ali oženjen, onda naiđe ona, ali joj ubiju brata misteriozno. Potom on preduzima sve da otkirje zašto je ubijen njen brat, ima veze razne po SUP-u. Naglo se njegova žena razboli, onda ona, ta što se zatreskala u njega brine o njegovoj ženi. I tako. Ne mogu više. Uglavnom na kraju uz blagoslov njegove žene koja umire, njih dvoje su zajedno, a tokom svadbe on otkriva ubicu njenog brata. Jasno? E, to se čita.

Obožavani fiktivni lik koga ne voliš
Sunđer Bob. Nema veze što nije iz knjige. Iz knjige ili stripa na primer Fantom (onaj što liči na Spajdermena).

Dobročinitelji velikog srca

Popularni autor koji ti iz nekog razloga ne leži
Ima ih više. Danijela Stil. Da ne objašnjavam opet. Pročitao sam Musoov “Central park”, jedva, ne znam zašto, a planetarni je hit. Od klasika svetske književnosti ne mogu da čitam Dostojevskog Fjodora. Pročitao sam “Idiota” i “Kockara” davno, uz bolove u glavi. “Braću Karamazove” nisam ni pokušao, opisi me ubijaju sa filozofijom istih (ok, stavite me na stub srama, ali ne mogu, njemu svaka čast)

Foto: E.P.

Popularni knjiški kliše koji ti je dosadio
Naveden u ljubavnom romanu.

Popularni serijal koji ne planiraš da čitaš
“Igra prestola”. Gledam upravo serijal od početka, a načuo sam i da su knjige dobre.

Izreka kaže: “Knjiga je uvek bolja od filma”. Međutim, koja ti se filmska ili TV adaptacija svidela više od knjige?
Obožavam horor i SF. Stiven King je moj omiljeni autor iz pomenutih oblasti. Čitao sam “Mizeri”, odlično je napisan roman, ali film je još bolji. Keti Bejts je zaradila i Oskara za ulogu psihodelične obožavateljke pisca, koji doživljava saobraćajnu nesreću i ona ga spašava. Kako film odmiče, bolje da ga nije spasila… Takođe, film “Isijavanje” po romanu Stivena Kinga je odlično urađen. Adaptacija romana zavisi od scenariste, reditelja, glumačke ekipe. Na primer film “Marsovac” je daleko od knjige.

4 komentara su postavljena

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*