OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pijaca fakultetskih diploma

Starleta Blondi (ko god da je) kaže: “nemam volju i želju da učim pa mi je kum sredio diplomu”. Reakcije države, neke institucije, na ovu izjavu nije bilo. Zašto? Zato što nema države.

Garant uspeha u državi u pokušaju su: debela veza, bogati i uticajni roditelji ili rođaci i to je to. Dobar primer je Nada Đukić Blondi, srpska starleta, koja je izjavila da joj je kum sredio diplomu, jer je čovek svojevremeno video da je ona “inteligentna, da jako brzo konta stvari i da na telefonu i računaru brzo kucka”, to je bilo dovoljno da dotična starleta “završi” fakultet, ali nije otkrila na kom fakultetu joj je odštampana diploma. Možemo samo da pogađamo ili da pitamo drNebojšu Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova? Plaćamo ga da nam otkrije i javno kaže gde se kupuju diplome, ko ih prodaje i da na kraju sankcioniše kriminal i korupciju na fakultetima! Umesto ministra, starleta nam je rekla i to da mnoge devojke i momci kupuju diplome, ali da niko ne želi o tome da priča. Hvala joj na ispovesti i skrenosti, i na obećanju da neće da radi u struci jer mučenica ne zna baš tačno šta je završila!

Blondi državi očigledno nije problem, već su problem one devojke i momci koji vredno uče, tresu se na ispitima jer znaju da ako padnu nema para za dalje školovanje, dok njihovi roditelji jedva krpe kraj sa krajem ne bi li obezbedili deci bolju budućnost.

Bolju budućnost? Nažalost, nje biti neće, sve dok se diploma “završava”, sve dok država u pokušaju zatvara oči i ne vidi da se fakultetske diplome prodaju kao na pijaci! Zgražava me to što jedna starleta treba da ukazuje državi na problem? Nije problem u njoj, devojka radi svoj posao, živi život onako kako želi, diploma joj nije ni bitna. Ali studenti kojima je itekako bitna diploma, koju su zaslužili isključivo napornim radom, njima je važno da ih država vrednuje prema znanju i zvanju, a ne prema tome koliko imaju love i ko su im roditelji, rođaci…

Državo, probudi se!

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*