Foto: Pixabay.com

Možda, možda, možda…

Iz dana u dan količina informacija koju od naše struke primamo u vezi sa korona virusom je ogromna. Nije malo što postoji zvanična konferencija za novinare (kada se dozvoli da novinari budu prisutni), već su tu na desetine analliza, prognoza tokom dana i večeri u raznim informativnim emisijama.

Ne bih sada da citiram nikoga od epidemiologa jer su rekli mnogo toga, ali nekako se uvek u tim govorima provlači ono „možda“. Te je možda virus oslabio, možda bi trebalo da sačekamo, možda će nestati potpuno, možda bi trebalo nositi maske napolju, a i možda ne bi, možda je virus ušao u Srbiju 1. matra, a možda i 6. marta. Mnogo je tu „možda“.

To „možda“ stvara nesigurnost, jer i dalje ne znamo o virusu dosta toga, a teorije zavere se samo nameću. Te je Kovid-19 nastao od slepog miša (kuvanog), ili od 5G mreže, sada se pojavila teorija da je bio zamrznut u Antarktiku milijardama godina pa su ga izvukli iz leda i otrgao se kontroli. O biološkom ratu Kina vs. SAD da ne govorimo. Možda je nešto od ovoga i tačno. Možda.

Ono što nećemo da podvedemo poput struke u „možda“ je to da svet sigurno već sada ne izgleda više isto. Svaki vid ograničavanja guši slobodu, te je tako korona virus stegao i ono malo slobode koju mi kao građani imamo. Tek će neko taj virus dobro da zloupotrebi i da iskoristi priliku da bi još više ugnjetavao podređene, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou. Odnosi među ljudima su se svakako promenili, distanca je tu, udaljavanje čoveka od čoveka samo vodi Zemlju u jednu drugu dimenziju, u onu gde se pojedinci još više otuđuju jedni od drugih, i tu nema nikakvog „možda“, to je kada dobro sagledamo situaciju tako.

Šta nam je činiti? Trebalo bi da se smanji protok informacija, da se filtriraju,nikako cenzurišu, već da se one proverene plasiraju javnosti. U nadolazećoj eri 5G mreža i furioznog Interneta to je prosto nemoguće. Ipak, ne treba verovati u sve što nam se plasira i odmah donositi zaključke, provera informacija vodi ka zdravom rasuđivanju.  Trebalo bi da oni koji nas obaveštavaju shvate koliko je teška javno izgovorena reč, i da ukoliko ono što je izgovoreno nije provereno već je u domenu nagađanja, može da izazove posledice po korisnika slične kao i virus, samo u drugačijoj formi.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*