Ubile me mađije

Postoji istinita priča o opsednutosti đavolima i duhovima, koja se godinama prepričava u istočnoj Srbiji, po Majdanpeku, Donjem Milanovcu, Negotinu…

Naime, jednom čoveku nikako ništa da krene u životu – u ljubavi, porodici, na poslu. Uhvatilo ga neko zlo, ne pušta, a i sa zdravljem nije bio dobro. Nisu pomogli lekari, a on kaže prijateljima “demon me neki zaposeo”. Odlučio on, pomalo skeptičan, da ode do vrača, da proveri, možda je crna magija kriva za sve. Bio je u pravu, neko ga je omađijao. Nakon sat vremena bajalica na vlaškom jeziku, dobio je uputstva šta treba da uradi, da bi se oslobodio zlih čini. Ode on na neki potok u planini kad beše mesečina, da ga preskoči tri puta, pomoli se Bogu, i popije malo te vode. I dalje nije verovao da sve to može da ima efekta, čak se sa prijateljem smejao i prevrtao očima dok je bio na seansi kod baba vračare. Ipak, preskoči on potok jednom, dva puta, ali iz trećeg pokušaja oklizne se o kamen, padne, slomi ključnu kost i povredi glavu. Našao ga je prijatelj, koji ga je sve vreme čekao u kolima, i odveo u bolnicu. Oporavljao se dva meseca. Nakon ovog događaja počeo je da veruje. Nije se smejao. Ponovio je postupak, i kažu ljudi, danas je srećan čovek, sve mu ide…

Našem liku iz ove priče neko je „napravio mađije“ i zaposeo ga duh, kaže deda Sava, čuveni vračar iz sela Klokočevac, nedaleko od Donjeg Milanovca: „Đavoli, demoni, duhovi postoje, samo ljudi ne veruju. Kada dođu kod mene, odmah znam da li su pod magijom ili ne, da li ih je `nešto` zaposelo. Evo, vi niste pod crnom magijom (kaže meni)”. Blago meni.

Osim demona bolesti, i demon ljubavi, postoje i demoni prevara i seksa. Deda Sava kaže da muškarci sve više dolaze zato što su „uvezani“: „Ne mogu da legnu u krevet sa ženom, a kod ljubavnice funkcioniše `ta stvar`, i tako propada brak. Znači, ljubavnica ga omađijala. Lečim ja i to, ali onda ne može i ne sme više da ide kod ljubavnice“. U moći vlaške magije uverili su se mnogi, i ona važi za jednu od najjačih u svetu. Istovremeno, osude postoje, jer vračari mešaju magiju i hrišćansku religiju – većina tvrdi da im se u snu javio Bog ili neki svetac, te im preneo poruku da pomažu ljudima paganskim običajima!

Na kraju, sve je stvar vere, a mi smo kolektivno “uvezani” više od dve decenije, i izgleda da nema tog vrača da nam skine zle čini….

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*